Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Rihtniemi muuttaa!
Suntuubin lopettaessa muutamme uuteen osoitteeseen. Tästä eteenpäin emme tarjoa enää vuokrahevosia ja yksityishevosten määrää vähennetään.

 

Lue omistajan päiväkirjaaNippelitietoa talliympäristöstä

Pihapiirin esittely

 

Pienen kirkasvetisen järven rannalla, peltojen ja metsien ympäröimänä, aivan Keski-Suomen sydämessä sijaitsee pieni idyllinen maalaiskylä Tervala, jossa asiat tehdään niin kuin kuuluukin. Kesäisin kukkaniityt täyttyvät iloisesta määkimisestä, kun lampaat päästetään laiduntamaan. Sadonkorjuun aikaan kullankeltaiset pellon antimet nostetaan vanhaan tapaan heinäseipäille kuivumaan. Vanhan kyläkaupan yhteydessä olevassa kahvilassa kylän asukkaat juovat liian vahvaa kahvia ja kertovat uusimmat kuulumiset. Kylässä on rauhallista ja elämä hymyilee. Lähimpään kaupunkiin kulkee bussiyhteys pari kertaa päivässä. Sauran kaupungista löytyy lisätietoa sivun alalaidasta.

Jossain tuolla, lammas- ja viljatilojen keskellä, sijaitsee Rihtniemi. Lähes sata vuotta vanha punainen päärakennus nököttää pihamaan laidalla. Pihapiirin halkaisevan pihatien toisella puolella sijaitsee koko tilan elämä; vanha aitta ja navetta, josta on kunnostettu hevostalli. Punaiset rakennukset kutsuvat tutustumaan miljööseen paremmin. Kaksikerroksisen aitan alakerrasta löytyy ties mitä turhaa roinaa, mutta yläkerrassa on huoneita, joihin isäntäväki majoittaa vieraansa kesäisin. Kaksikymmenkarsinaisen tallin karsinoiden ovet avautuvat käytävälle päin, ja karsinoiden väliseinissä on kalterit, jotta hevoset pysyvät varmasti omissa karsinoissaan. Karsinoiden lisäksi tallista löytyy pesukarsina, rehuhuone sekä satulahuone ja toimisto, jonka pöydän ääressä voi viettää aikaa tai syödä eväitään. Hevosen pystyy tarvittaessa sitomaan käytävälle ketjuihin molemmilta puolilta. Tallin pääovi, josta hevosetkin kulkevat sijaitsee rehuhuoneen ja pesukarsinan välissä. Tallin päärakennuksen puoleinen siipi on varattu Rihtniemen omille hevosille, ja toinen siipi taas yksityishevosille. Yksityispuolen päädyssä on pieni ihmisten ja kottikärryjen mentävä ovi. Nelikarsinainen pikkutalli nököttää navettatallin läheisyydessä tyhjillään, ja sinne voidaan majoittaa niin Rihtniemen omia kuin yksityisiäkin hevosia, jos navettatallin karsinapaikat loppuvat kesken. Pikkutallin päädyssä on sijaitsee katettu lantala ja purula.

Hevoset viettävät leppoisaa elämää suurissa tarhoissaan, jotka on aidattu sähkölankojen lisäksi valkoisilla aidoilla. Pikkutallin takana nököttää vanha riihi, josta on kunnostettu hevosille pihattorakennus. Kesäisin "pihattolauma" asuu laitumella yötä päivää. Iso, hiekkapohjainen ratsastuskenttä rakennettiin juuri pihaton läheisyyteen, jossa on mukavan rauhallinen ympäristö ratsastaa. Valaistulla kentällä pystyy pohjan kunnon mukaan ratsastamaan lähes ympäri vuoden. Maneesia ei ollut alun perin tarkoitus rakentaa ollenkaan, mutta muutaman talven jälkeen sellainen päätettiin rakentaa kentän viereen. Muutama puu siinä piti kaataa, mutta sen arvoista se oli: nyt treenaaminen talvipakkasillakin on mukavaa lämmitetyssä ja hyväpohjaisessa maneesissa. Maneesissa on toiselle pitkälle sivulle rakennettu koko sivun mittainen katsomo, jossa on yksi kaksi penkkiriviä. Jos omistajatar innostuu ratsastamaan, löytyy tilalta siihen sopivat puitteet, kenttä ja silmänkantamattomiin maaseutua jossa painella menemään täyttä laukkaa. Maneesin yhteyteen on rakennettu pieni varasto estekalustoa ja working equitation tarvikkeita varten. 

Päärakennuksen ovi on aina avoinna vieraille. Onpa joskus kutsuttu satunnainen ohikulkijakin kahville ja pullalle. Tuvan ruokapöytä näyttää useammin sotkuiselta toimistopöydältä, kun rempseä omistajatar levittelee papereitaan pitkin poikin pöytää. Hallitun kaaoksen keskellä työntekokin sujuu hyvin... tai ainakin pitäisi sujua!

 

Karsina- ja tarhausjärjestys

KARSINAJÄRJESTYS

TARHAUSJÄRJESTYS

Tallin omat
1. Rebe
2. Molla
3. Hertta
4. Olaf
5. Amigo
6. Pusu
7. Hippu
8. Blondi
9. Kurre
10. Pena

Yksityiset
11. Samu
12. Rokka
13. -
14. -
15. Baldur
16. Turo
17. -
18. Skippy
19. -
20. Laama
Pikkutalli
21. -
22. -
23. -
24. -
Pihatto
Molla
Hertta
Rebe
Olaf
Rokka
Blondi
Baldur
1. Pena
2. Amigo
3. Skippy
4. Kurre ja Turo
5. Samu ja Hippu
6. Laama
7. Pusu
8. -

 

Omistajaperhe

Rihtniemessä häärää kolmihenkinen omistajaperhe ja sekalainen lauma eläimiä hevosten lisäksi. Koko tilan pääpiru on 28-vuotias vaaleaverikkö Juulia Helmivuo. Aikanaan kokiksi opiskellut nainen ei ole tehnyt päivääkään oman alansa töitä, vaan on toiminut ratsastustalleilla opettajana ja tallityöntekijänä. Kun nainen peri tilan isoisältään, muutti perhe maaseudulle saman tien. Pirteä ja positiivinen Juulia rakastaa ruuanlaittoa ja omaa maatilaansa. Hänen päivänsä kuluvat pitkälti maatilan ja kodin päivittäisissä askareissa, mutta silloin tällöin hän ehtii kipuamaan hevosen selkään tai valmentamaan yksityisratsukoita.

Juulian mies, 31-vuotias Kristian Helmivuo työskentelee läheisessä kaupungissa IT-alalla. Ruskeahiuksinen ja sinisilmäinen mies ei ollut alunperin niin innostunut maalle muuttamisesta kuin vaimonsa, mutta hänkin on tainnut sopeutua maaseudulle hyvin. Silloin kun Kristian on kotona, hän yleensä hoitaa raskaampia töitä tai näpertelee autotallissa milloin mitäkin.

Pariskunnalla on vilkas nelivuotias poika Veeti, joka vauhdittaa maatilan arkea. Useimmiten pienen pojan löytää tekemästä jotain kiellettyä, ellei hän viipota äitinsä perässä maatilan töissä tai kiusaa perheen koiria. Veeti on innokas ponipoika, joka vinkuu hevosen selkään tuon tuostakin.

Perheen arkea vauhdittavat pienen pojan lisäksi myös sekalainen joukko lemmikkieläimiä. Lihavat kissakaksoset Pekka ja Pätkä viettävät päivänsä seikkaillen tiluksilla ja pyydystäen hiiriä. Toisin kuin kissat, kaikille vierailijoille tuttuja ovat varmasti vilkas koirakaksikko. Rölli on kaksivuotias suomenlapinkoirauros ja Hemuli (myös Hemppa tai Herne, kuten omistajat tapaavat usein kutsua) viisivuotias saksanpaimenkoirauros. Koska Rihtniemi sijaitsee keskellä lammastiloja, oli omallekin pihalle hankittava lampaita. Villaiset lammastytöt Vappu, Vanamo ja Viola eivät aina meinaa pysyä aitauksensa sisäpuolella ja iloista määkimistä kuuleekin kesäaikaan milloin mistäkin. Kesäisin pihamaan ääniin yhtyvät myös läheiseltä tilalta hankitut kesäkanat ja -kukko.


 

Saura

Rihtniemestä katsottuna lähin kaupunki on noin kymmenen kilometrin päässä sijaitseva Saura. Saurassa on asukkaita noin 10 000 ja sieltä löytyy palveluita joka lähtöön. Sauran läpi virtaa Pihkajoki -niminen joki, samainen joki joka alkaa läheltä Rihtniemeä. Kaupunki tunnetaankin lähinnä Pihkajoen varteen rakennettuna vanhana teollisuuskaupunkina.

Sauran keskustasta löytyy jopa pieni kauppakeskus, ja sen läheisyydesä oleva tori on kaupunkilaisten kohtaamispaikka. Torin laidalta Sauran Leipomo -nimisestä kuppilasta saa ehdottomasti koko kaupungin parhaat pullat ja muut leivokset. Talvisin kaupunki hiljenee, mutta kesäisin siellä käy kova kuhina. Sauraa nimittäin ympäröi useampi pieni järvi, joiden rannalle tuhannet eteläsuomalaiset ovat pystyttäneet kesämökkejään.
Noin kilometrin päässä Sauran keskustasta sijaitsee Sauran ainoa ratsastuskoulu, jossa myös järjestetään 1-2 tason kilpailuita pitkin kesää. Sauran Ratsastuskeskuksen ja Rihtniemen lisäksi lähialueelta löytyy yksi ravitalli, joten pitäjää ei ole hevospaljoudella pilattu.

Bussiyhteys kaupunkiin kulkee arkisin kahden tunnin välein, ja Rihtniemeä lähinnä oleva bussipysäkki sijaitsee Tervalan kyläkaupan kohdalla. Viikonloppuisin bussilinja ei liikennöi ollenkaan.

 

 

Huomioithan, että kyseessä on virtuaalitalli ja jokainen hevonen on virtuaalihevonen.
Kaikki materiaali © Rihtniemi, ellei toisin mainita.

©2019 Rihtniemi - suntuubi.com